19 November 2024 Tuesday
SOYBAĞININ REDDİ DAVASI NEDİR ?
Soybağı Nasıl Kurulur?
Soybağı ana ile doğum ve evlat edinme yollarıyla kurulur.Konuyla ilgili TMK madde 282/1’e göre;
“Çocuk ile ana arasında soybağı doğumla kurulur.”
Madde metninden de anlaşıldığı üzere çocuk ile ana arasındaki soybağı kan bağına dayanan kendiliğinden kurulmuş bir soybağıdır. Dolayısıyla gerek çocuğun gerekse de ananın birbirlerini tanıması ve birbirlerinin soybağını reddetmeleri mümkün değildir.
Soybağı baba ile tanıma, hakim hükmü, evlat edinme ve ana ile evlilik yoluyla kurulur.İlgili TMK madde 282/2 hükmüne göre;
“Çocuk ile baba arasında soybağı, ana ile evlilik, tanıma veya hâkim hükmüyle kurulur.”
Babalık Karinesi Nedir?
TMK madde 285 hükmüne göre evlilik devam ederken veya evliliğin sona ermesinden başlayarak 300 gün içinde doğan çocuğun babası kocadır.Bu süre geçtikten sonra doğan çocuğun kocaya bağlanması, ananın evlilik sırasında gebe kaldığının ispatıyla mümkündür.
Soybağının Reddi Davası Nedir?
Soybağının reddi, aralarında soybağı kurulmuş olan baba ile çocuk arasında geçerli olan babalık karinesinin, dava yoluyla çürütülerek, ortadan kaldırılmasıdır.
Soybağının Reddi Davasını Kimler Açabilir?
Soybağının reddi davasını kimlerin açabileceği TMK hükümlerince sınırlı olarak sayılmıştır.Buna göre TMK 286 hükmüne göre soybağının reddi davası açma hakkı kural olarak koca ve çocuğa tanınmıştır.Henüz ergin olmayan çocuk için atanacak kayyım da bu davayı açabilmektedir.Kocanın akıl sağlığnı kaybetmesi, ölmesi ve gaipliğine karar verilmesi gibi durumlarda kocanın altsoyuna, annesi ve babasına da dava açma hakkı tanınmıştır.
Dava Ne Zaman Açılır?
Baba, çocuğun doğumunu ve baba olmadığını öğrendikten sonra 1 yıl içerisinde dava açmalıdır.
Çocuk henüz ergin değilse, kayyım atanmalı ve atanma kararının kendisine tebliğinden itibaren 1 yıl içerisinde dava açılmalıdır. Çocuk erginse, ergin olduğu tarihten itibaren 1 yıl içerisinde dava açmak zorundadır.
Davada Görevli ve Yetkili Mahkeme Neresidir?
Soybağının reddi davasında görevli mahkeme aile mahkemeleridir.Aile mahkemesinin bulunmadığı yerlerde asliye hukuk mahkemeleri de aile mahkemesi sıfatıyla davaya bakar.
Yetkili mahkeme, taraflardan birinin dava veya doğum sırasındaki yerleşim yeri mahkemesidir.